6 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να μεγαλώσεις έναν μαθητή – αστέρι

στις

Όλοι οι γονείς, ακόμα και εκείνοι που θεωρούν τον εαυτό τους πιο χαλαρό, θέλουν το παιδί τους να έχει άριστες επιδόσεις στο σχολείο. Όχι, δεν θέλουν όλοι το παιδί τους να γίνει επιστήμονας, αλλά, κακά τα ψέματα, όλοι χαίρονται όταν ακούν θετικά σχόλια για τη σχολική απόδοση του παιδιού τους.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα παιδιά. Όλοι οι μαθητές χαίρονται, όταν η προσπάθειά τους αναγνωρίζεται και οι βαθμοί τους αγγίζουν το άριστα.

Αν, λοιπόν, το παιδί σας δεν έχει τις επιδόσεις που εσείς, αλλά κυρίως εκείνο θα ήθελε, δοκιμάστε τα παρακάτω tips για να γίνει ένας μαθητής – αστέρι.

Υψηλές προσδοκίες

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε από δύο Πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και στην οποία μελετήθηκε η συμπεριφορά μαθητών που άνηκαν σε οικογένειες οι οποίες παρείχαν, ακόμα και με δυσκολία, στα παιδιά τους όση βοήθεια χρειάζονταν, οι μεγάλες προσδοκίες είναι κάτι το θετικό. Οι οικογένειες αυτών των παιδιών έκαναν τα πάντα ώστε εκείνα να πηγαίνουν σε καλά σχολεία και να τους εμπνεύσουν μεγάλους στόχους.

Τα παιδιά αυτών των οικογενειών είχαν στο μυαλό τους, από μικρή ακόμα ηλικία, την ιατρική, την νομική, την φαρμακολογία και επιστήμες που εξασφαλίζουν επιτυχία και κέρδη και πάλευαν γι’ αυτό. «Δεν είχε σχέση η οικονομική κατάσταση ή το status quo της οικογένειας. Οι γονείς και τα παιδιά αντίκριζαν το μέλλον και τις προοπτικές τους με μεγάλες προσδοκίες!», αναφέρει σε άρθρο της η “The Washington Post”, που δημοσίευσε την μελέτη.

Δουλειά σε χαρτί

Στις μέρες μας μοιάζει πιο εύκολο το να δουλεύουμε σε μια οθόνη, αλλά σύμφωνα με νέα έρευνα το 88% των σημερινών γονιών πιστεύουν, ότι τα παιδιά τους θυμούνται καλύτερα τις εργασίες και τις υποχρεώσεις τους όταν τις γράφουν σε χαρτί. Επίσης, πολλοί γονείς θεωρούν, πως η εργασία μέσα από τις έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές αποσυντονίζει τα παιδιά, καθώς ελλοχεύει πάντα ο πειρασμός των κοινωνικών δικτύων.

Τις υποψίες αυτές επιβεβαιώνει και η επιστήμη, αφού οι άνθρωποι όταν γράφουμε σε χαρτί προσέχουμε και τα ορθογραφικά μας λάθη, αλλά και το τι ακριβώς σημειώνουμε. Όταν πληκτρολογούμε, όμως, οι έξυπνες ηλεκτρονικές συσκευές μας διορθώνουν κάθε λάθος μας και  συμπληρώνουν κάθε μας λέξη. Έτσι δεν εξασκούμε ούτε την μνήμη, ούτε την ορθογραφία, αλλά ούτε και τη συγκέντρωσή μας.

Ενθαρρύνετε τις κοινωνικές δεξιότητες

Ειδικά στα παιδιά μικρής ηλικίας. Μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην Αμερικάνικη Εφημερίδα Δημόσιας Υγείας (American Journal of Public Health), βρήκε έναν δυνατό δεσμό μεταξύ των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών στον παιδικό σταθμό και την επιτυχία στην ενήλικη ζωή τους. «Τα παιδιά που ήταν πιο πρόθυμα να βοηθήσουν ή να μοιραστούν στην παιδική τους ηλικία, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν καλύτερες επιδόσεις στην μετέπειτα πορεία της ζωής τους και να έχουν μία σταθερή δουλειά μέσα στα επόμενα 20 χρόνια», δήλωσαν οι ερευνητές.

Ποιοτικός οικογενειακός χρόνος

Ο χρόνος με τους γονείς είναι πολύ σημαντικός. Πολλές έρευνες το έχουν αποδείξει. Οι πιο πρόσφατες, όμως, δείχνουν, ότι δεν έχει σημασία η ποσότητα των ωρών που περνούν οι γονείς με τα παιδιά, αλλά η ποιότητα αυτών. Όταν οι μαμάδες, για παράδειγμα. αποφάσιζαν να περάσουν χρόνο με τα παιδιά, αλλά ήταν αγχωμένες και πιεσμένες, αυτό είχε αρνητικό αντίκτυπο και στις επιδόσεις των παιδιών. Ακόμα, όμως, και λίγες ώρες με τα παιδιά (να διαβάσετε μια ιστορία μαζί ή να παίξετε κάτι διασκεδαστικό) έχει πολύ πιο θετικές συνέπειες στην μετέπειτα πορεία των παιδιών.

Επανάληψη

Το βράδυ, πριν πέσετε για ύπνο, τσεκάρετε τα όσα έγιναν μέσα στην ημέρα και ξαναρίξτε μια ματιά στις επόμενες εργασίες του παιδιού σας. Μιλήστε με το παιδί σας για τους φόβους και τις ανησυχίες του, αλλά και για όσα το έκαναν να αισθανθεί όμορφα μέσα στην ημέρα. Ψυχολόγοι ενθαρρύνουν αυτή την μέθοδο, καθώς επιτρέπει στα παιδιά να εκφράσουν τα όσα νιώθουν, αλλά και να νιώσουν πιο σίγουρα για τον εαυτό τους.

Επαινέστε την προσπάθεια -όχι την εξυπνάδα

Μία πρόσφατη έρευνα σε παιδιά πέμπτης δημοτικού διαπίστωσε, ότι το 90% των μαθητών που άκουσαν επαίνους για την σκληρή δουλειά τους, «προκάλεσαν» τον εαυτό τους ακαδημαϊκά, ενώ βελτιώθηκαν και οι τελικοί βαθμοί τους. «Το να επαινούμε την προσπάθεια δίνει στο παιδί την δυνατότητα ελέγχου των πράξεών του. Όταν επαινούμε την φυσική του εξυπνάδα, δεν του αφήνουμε περιθώριο να βελτιωθεί ή να προσπαθήσει. Έτσι του παίρνουμε και την χαρά της επιτυχίας», υπογράμμισαν οι ειδικοί.

Πηγή: infokids.com.cy/ purewow.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s